Trendpilar-RÅU-2023-toppbild

Uppföljning av miljömålen

Tolv av länets femton miljökvalitetsmål bedöms inte kunna nås till 2030. Särskilt kritiskt är det för de mål som berör klimatet och den biologiska mångfalden. Läget är allvarligt och vi kommer att lämna över miljöproblem till kommande generationer. För att vända utvecklingen krävs bland annat minskade utsläpp från industrin, omställning av infrastrukturplaneringen och ett större hänsynstagande inom jord- och skogsbruk.

Den regionala årliga uppföljningen av miljökvalitetsmålen i Västra Götalands län ska redovisa det senaste årets information om miljötillståndet och miljöarbetet, och analysera utvecklingen för miljökvalitetsmålen. Regionala data från miljöövervakning är en viktig grund i arbetet.

Uppföljningen genomförs av Länsstyrelsen med hjälp av Skogsstyrelsen som bidrar med uppföljning för målet Levande skogar. Uppföljningen är ett viktigt verktyg för att bedöma tillståndet för miljön i länet och för att identifiera områden där det finns behov av fler åtgärder. Tillsammans med de regionala miljömålen kan också uppföljningen fungera som ett kunskapsunderlag för exempelvis kommuner i arbetet med att ta fram egna miljö- eller hållbarhetsprogram.

Här hittar du uppföljningen av miljömålen för år 2023: Miljömålsbedömning 2023

Här kan du se inspelning av webinariet ”Vatten och våtmarker – varför är det viktigt?” som sändes 24 januari 2024. På webbinariet deltog bland annat Bo Landin med en inspirationsföreläsning. Bo är författare, biolog och var sommarpratare i P1 2023.

Denna video är autotextad och det kan förekomma mindre fel i textningen.

Mer information om uppföljningen av miljömålen finns på Länsstyrelsens egen webbplats: Når vi miljömålen? | Länsstyrelsen Västra Götaland